Over augmented reality, Telegram, Google Lens en infotainment.
In de Grote Kerk van Veere komt een standbeeld tot leven: Wolfert de Zesde, heer van Veere, heeft een bijbaan gekregen als gids in de kerk. Via augmented reality dwaalt hij rond in zijn droom: hij heeft zijn kolossale droomkerk nooit afgebouwd gezien, de toren bleef onvoltooid. De Grote Kerk is misschien wel het meest markante gebouw van Zeeland. Gotiek uit de tijd van de kathedralen van Antwerpen en Mechelen, gebouwd door dezelfde bouwmeesterfamilie Keldermans. Zwaar geraakt door brand en oorlog en ten prooi gevallen aan diverse kerkbesturen die de luchtbogen en zijbeuken verkochten voor de waarde van steen en hout. Maar de kerk overleefde alles, inspireerde schilders, schrijvers en zelfs het ontwerp van Radio Kootwijk (kijk maar naar de vorm!). Dit bijzondere verhaal hoor je van Wolfert, of één van de enthousiaste kerkvrijwilligers. Boldly-XR verzorgde de augmented reality in een nieuwe app, gaf Wolfert spieren van steen en een Hans Klok-achtige timing voor verdwijnen en verschijnen. Ik schreef de teksten voor heer Wolfert, voice-over Martijn Kapel verzorgde zijn ridderlijke stem.
Nog meer slimme technologie die me opviel de laatste tijd: op Twitter retweet de Gender Pay Gap Bot berichtjes van bedrijven die iets feestelijks aan Vrouwendag deden, maar dan wel met actuele cijfers over het loon van mannen versus dat van vrouwen. “At this company, women’s median hourly pay is 34.4 8% lower than men”.
Het Russische Telegram (nu vanuit Dubai en de Maagdeneilanden) is een mooi medium voor activisme: het Rode Kruis helpt er via drie kanalen Oekraïense vluchtelingen en Russen kunnen versleutelde berichten naar elkaar sturen zonder gearresteerd te worden voor het noemen van het woord ‘oorlog’. De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger deelt slimme en betaalbare technologie vanuit Qamishlo, Syrië. Waar zonnepanelen en LCD veel goeds kunnen doen in een gebied waar mensen soms maar één uurtje stroom per dag hebben. Via zijn kanaal Rojava Tech op Telegram kijk je mee met studentenprojecten, het straatbeeld en krijg je een totaal andere kijk op Syrië.
En vorig jaar volgde ik op Telegram Maandverbond, een project van de VPRO waarbij groepen anonieme vrouwen (menstruerenden) real-time leerden over hun cyclus, hormonen en hulpmiddelen. “Nu zit je in de lente van je cyclus”, “de komende paar dagen crashen al je hormoonlevels, dus als je je afvraagt waarom je verdrietig of moordzuchtig bent en met alles wil stoppen, hou vol, hier komt het door”. Een fantastisch en leuk initiatief.
Laatste tip: met mijn kinderen ontdekken we de wereld via Google Lens. Scan een plant en weet hoe deze heet, scan zinnen in een vreemde taal en je krijgt razendsnel een vertaling, zelfs in audio. En het allermooiste: je kunt een afbeelding omzetten in tekst, die je vervolgens vrij kunt knippen en plakken. Ideaal voor als je net zoals ik een telefoon hebt vol sceenshots en ook foto’s maakt van bladzijden in boeken.
Infotainment: informeren maar dan op een leuke manier. Heb je blogs nodig, een lekker leesbare nieuwsbrief, pakkende teksten voor je website, product, techproject? Neem gerust contact op.