Zomer in Zeeland

Een vriend vroeg me om tips voor zijn vakantie in Zeeland. Ik heb ze hier even op een rijtje gezet, voor iedereen die een mooie zomer in Zeeland wil spenderen. Er staan ook een hoop dineertips in, uit mijn vorige leven als restaurantcriticus. Natuur, leuke stadjes en dorpjes, en absurd lekker eten, dat is voor mij Zeeland.

Mijn Zeeuwse lievelingsuitjes:

  • Veere, het mooiste stadje van Zeeland. In de zomer ook heel druk, maar het is het waard: de oude straatjes, de stokrozen, het mooie museum, wandelingen met pontjes. In de Grote Kerk kun je de nieuwe experience bezoeken (ik schreef er de teksten voor). Waaghalzen kunnen zelfs indoor abseilen. Neem zeker ook een stuk kaas mee van Schellach, waar je ook naar de koetjes kunt kijken.
  • Een dagje Groede in Zeeuws-Vlaanderen: een piepklein stadje maar heel pittoresk. Met één van de mooiste stranden dichtbij.
  • Meer Zeeuws-Vlaanderen: naar Paal rijden, gniffelen om de plaatsnaam en fantastisch eten bij Kint & Co.
  • Een rondje Vlissingen: kijken naar de loodsbootjes, een bezoek aan het toffe muZEEum, literatuur inslaan bij sympathieke boekhandel ’t Spui. En speciaalbier drinken plus een hapje eten bij De Belgische Loodsensociëteit
  • Hof Poppendamme en De Jonge Johannes zijn leuke speelplekken waar ouders ook lekker kunnen zitten met een drankje of een tijdschrift.
  • Kreeft van de BBQ eten op het surrealistische ex-tolplein Zijpe, vlakbij Bruinisse: de Vluchthaven
  • Wandelen in het mooie natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder. Of als je op Schouwen-Duiveland bent: de Meeuwenduinen, Zepeduinen of het krekengebied rondom Ouwerkerk. Dat is vlakbij het Watersnoodmuseum, dat ook niet te missen is.
  • Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is groots en indrukwekkend. Ernaast staat ook een leuke speeltuin.

En ga zeker naar Middelburg, mooi Middelburg. Het is een echte wandelstad, met pittoreske straatjes. Zoals de Kuiperspoort, Spanjaardstraat, Latijnse Schoolstraat en de Bellinkstraat. Daar zit ook de Roofprintpers en één van de bewoners van de Bellinkstraat heeft zijn ramen omgetoverd tot hilarische kunstetalage. Ik verklap verder niets.

Een wandeling met tips van deze Middelburger:

Loop vanaf het station naar de Sint Janstraat: daar vind je betaalbare vintage topmode van Sebastian den Herder en de leuke stripwinkel Perron 2. Bij Røst drink je lekker pittige koffie, ook is er elke paar weken een nieuwe mini-expositie.

Dan de Markt: bezoek zeker De Drvkkery: voor boeken, tentoonstellingen, toerisme informatie en in de lunchroom een heerlijke gehaktbal met veel jus. In De Vleeshal vind je hedendaagse kunst. De riddertjes op het mooie stadhuis draaien op het hele uur. Duitse toeristen zijn dol op het beeld met de twee stoelen, waar je op kunt gaan zitten.

Achter de Markt vind je bierwinkel Hoplala, met een beetje geluk is deze ook open (vrijdag-zaterdag-zondag meestal). Ga dan de Zusterstraat in: hier is Plantaardig, stadsjungle, plantenhotel, cactusextravaganza. Je vind in de Zusterstraat ook fraai keramiek en de verslavend lekkere Franse broden en gebakjes van Luc. Op nummer 7 zit ons creatievenkantoor, Het Badhuis, na de zomer gaan we open huis houden met een maandelijkse Makersavond.

Wat kun je nog meer doen in Middelburg? Een kano huren bij Rondvaart Middelburg, of ga gewoon mee op de vertelvaart: je leert allerlei maffe en interessante wetenswaardigheden. In de Kloveniersdoelen tegenover de rondvaartbootjes zit de Cinema van Middelburg, wat een locatie voor een bios… Helemaal bovenin het torentje staat een dambord. Ga zeker een ijsje halen bij Fresco in de Langeviele: ze hebben bijzondere smaken zoals pandan-ijs, bolus-ijs of citroensorbetijs met olijven, bittere chocola en korianderbloemen. Ze bakken ook veel vegan en glutenvrije taartjes.

Als je nog meer zou willen wandelen maar dan in het groen, dan doe je een rondje over het Bolwerk. Of bezoek Park Toorenvliedt, met bunkers, een speurtocht en een kabelbaan. Honger? De Vriendschap, De Herberg en Basalt zijn aanraders als je een leuke brasserie zoekt. Voor iets bijzonders met lekkere wijnen moet je een tafeltje boeken bij De Gespleten Arent. Leuke bandjes bekijk je – als corona verleden tijd is – bij ’t Hof en De Spot.

Veel plezier in Zeeland, ik woon er zelf nu bijna 22 jaar en wil er nooit meer weg. Het eten, de stranden, de natuur… hosternokke zo mooi. 🙂